Inspiratiesessie over toetsbaar evenwicht tussen groenontwikkeling en woningbouw

De noodzaak om groenstructuren te realiseren bij elke nieuwe stedelijke ontwikkeling staat inmiddels hoog op de beleidsagenda’s. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Wanneer is het groen voldoende, wie bepaalt dat en op welke manier? De Vereniging Deltametropool, één van de Groen Groeit Mee partners, organiseert op donderdag 7 juli een inspiratiesessie over een toetsbaar evenwicht tussen groenontwikkeling en woningbouw. In deze inspiratiesessie leren we uit de vooruitstrevende Deense praktijk en wetenschappelijke inzichten, en bespreken we enkele dilemma’s met experts en deelnemers in de zaal. Een werksessie, na de zomer, gaat vervolgens dieper in op de praktijk in de provincie Utrecht. Meld je nu aan en praat mee!

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Rijdend Bos Leeuwarden, fotograaf Benthe Timmermans

Programma

14:30 uur: Inloop Fort Nieuwersluis.

15:00 uur: Welkom en intro door moderator Paul Gerretsen (Vereniging Deltametropool).

15:10 uur: Hanneke Kruize (RIVM) over de onderbouwing van groene investeringen bij stedelijke ontwikkeling.

15:35 uur: Landschapsarchitect Anne-Mette Andersen over Deense én Nederlandse ontwikkelingen met geïntegreerde groencomponent.

16:00 uur: Dialoog met de zaal, met onder andere inbreng van provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit Paul Roncken (Utrecht), ontwikkelaar Marnix van Delft (Synchroon), vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer en Rijk, en een econoom.

  • Welk type groen, waar en voor wie
  • Kwantitatieve normering x kwalitatieve eisen
  • Robuust, gelijk speelveld, effectief toetsbaar
  • Schaalniveaus nationaal – regionaal – lokaal
  • Welk sturingsmechanisme

16:50 uur: Reflectie en vooruitblik werksessie

17:00 uur: Hapje en drankje op het terras

Deze activiteit is onderdeel van het programma van CoP Landschap als Vestigingsvoorwaarde. Het is een vervolg op het succesvolle webinar Landschap versterken door verstedelijking – FoodValley in 2021.

Aanmelden

Meld je hier aan. Het aantal plekken is beperkt, snelle aanmelders krijgen voorrang. Vragen kun je stellen aan merten.nefs@deltametropool.nl van

Locatie

De inspiratiesessie vindt plaats op Fort Nieuwersluis, een toepasselijke locatie, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (UNESCO).

  • OV – 15min met de (OV)fiets vanaf station Breukelen, of bus 120 (op korte loopafstand van het fort)
  • Auto – parkeergelegenheid bij het fort, en indien het daar vol is, aan de overzijde langs de Vecht (Zandpad)

Fort Nieuwersluis

Rijksstraatweg 7b

3631 AA  Nieuwersluis