Pitch 2: Damaris Matthijsen

Hoe maken we groen financieel interessant? Damaris Matthijsen van de Economy Transformers pleit voor de transformatie van het eigendomsrecht van grond, arbeid en kapitaal waardoor geld vrij komt voor groen.

Je ziet en hoort de pitch van Damaris Matthijsen in onderstaande video. Lees verder onder de video voor een korte samenvatting van haar pitch en de reacties uit de zaal.

Pitch Damaris Matthijsen op de Groen Groeit Mee werkconferentie op 24 november 2022.

Als je groen financierbaar wilt maken, zorg dat dan het van de gemeenschap wordt! Dat stelde Damaris Matthijsen in haar bijdrage. Op dit moment wordt grond alleen maar duurder en dus moet aangekochte grond steeds meer opleveren. Dat gaat vaak ten koste van de natuur. Matthijsen deelt een voorbeeld uit Friesland waarin grond voor eeuwig in een kluis wordt gestopt, waardoor het onverkoopbaar is. De gemeenschap (common) bepaalt vervolgens samen wat de beste invulling is voor de grond en wie de grond kan bewerken. Ook overheden zijn onderdeel van de gemeenschap.

Tekst gaat verder onder foto

Damaris Matthijsen pitcht voor de zaal met deelnemers

Bestuurders zien mogelijkheden hiervoor in Utrecht. Bijvoorbeeld als experiment binnen de Regio Deal, vanuit deze werkwijze aan de slag in een nieuwbouwproject, maar ook door eigen gemeentegrond hiervoor vrij te maken. Ook werd gedacht aan een equivalent van de energiecoöperatie. 

Deelnemers in gesprek aan de ronde tafel